Datingfraude
Helaas krijgt een groot deel van de mensen te maken met datingfraude. Doormiddel van een datingsite, social media of een online game kan je te maken krijgen met mannen en/of vrouwen die het niet zo best met je voor hebben. De man of vrouw die je denkt te leren kennen is helemaal niet de persoon die je denkt. Dat is erg teleurstellend en kan je een hoop ellende opleveren.
De persoon achter dit fictieve profiel is een oplichter die je probeert over te halen om geld over te maken naar zogenaamd een rekening van een ”vriend/vriendin” omdat in 9 van de 10 gevallen deze persoon zelf zogenaamd geen eigen rekening heeft. Hier heeft hij of zij ook weer talloze smoesjes voor.
Voorkom in alle gevallen dat het erger wordt, en onderneem actie. Je denkt nu misschien bij jezelf : ” wat kan ik nu doen?” Wij geven enkele tips.
- Doe aangifte bij de politie. Vertel hun precies wat er gebeurd is, hoe je deze persoon hebt leren kennen en waar het allemaal begon. Dit is misschien niet leuk maar hoe meer informatie hoe gerichter de aanpak kan zijn.
- Blokkeer eventueel het nummer van de oplichter en zo ook alle social media accounts als dit van toepassing is.
- Neem hoe dan ook geen contact meer met deze persoon op.
- Wat je al helemaal niet meer moet doen is nog geld overschrijven naar deze persoon.
- Waar mogelijk neem ook nog contact op met de desbetreffende datingsite. Maak melding van het profiel waar het over gaat, en als je screenshots en dergelijk hebt kan je deze altijd nog bewaren en als er naar gevraagd word sturen.
Als je aangifte hebt gedaan, wat zeker heel erg belangrijk is kan je overwegen om ook het ACM te benaderen. Deze nemen de melding ook erg serieus en ga hier ook zeker mee aan de slag.
Maar hoe vervelend het ook is, je kan hier emotioneel erg van in de war zijn. Je kan in de problemen zijn geraakt, enorme stress ervaren of misschien nog erger. Weet dat je hier niet alleen staat en dat je altijd om hulp mag vragen. Je kan overwegen om hulp in te schakelen van je huisarts, maar slachtofferhulp Nederland kan ook erg veel voor je betekenen. Slachtofferhulp heeft ervaring met deze situaties als je het niet alleen aan kan om hulp in te schakelen is er vast wel iemand in je directe omgeving die je kan bijstaan. Schaam je vooral niet om hulp te vragen.
Enkele punten waardoor je een oplichter sneller in de gaten kan hebben:
- Een oplichter wil nooit live contact via bijvoorbeeld Skype, Beeldbellen, Facetime, WhatsApp etc.
- Een relatie opbouwen dat wil een oplichter in een razend snel tempo.
- Je zal op diverse momenten van de dag verschillende intieme berichten kunnen ontvangen. De berichten worden elke dag weer intiemer.
- Een oplichter zal je ook op het hart drukken om niemand over jullie te vertellen. Hier zijn natuurlijk heel veel redenen voor.
- Het zal er op lijken alsof jij precies van dezelfde dingen houd als de oplichter. Jullie hobby’s, muziek, vakanties etc het komt precies overeen.
- Een oplichter zal mogelijk ook snel van een bepaalde site willen gaan, om via een andere manier contact te hebben zodat het voor andere mogelijk minder opvalt.
Hoe dan ook.. probeer altijd nuchter te blijven, en als iets te mooi lijkt om waar te zijn. Of er komen elke keer maar weer smoesjes, dan houd in je achterhoofd dat er iets niet klopt.
Hier onder zullen we nog even het adres van slachtofferhulp Nederland delen zodat je niet lang hoeft te zoeken als het nodig mocht zijn. Dit hopen we natuurlijk niet!
https://www.slachtofferhulp.nl
Mocht je verder nog vragen hebben, kan je altijd contact met ons opnemen via het contact formulier.